Piept uw rookmelder?
Piepende rookmelders zijn heel vervelend. Nog erger wordt het als je er niks aan kan doen of je weet niet hoe je het moet oplossen. Er zijn een aantal oorzaken waardoor rookmelders piepen, we hebben het dan wel over korte of enkele piepjes. Niet het alarmsignaal.
Uw rookmelder piept, wat kan de oorzaak zijn?
- 1 piep om de minuut is een (bijna) lege batterij.
- 2 of meer piepjes kan soms betekenen dat de rookmelder is vuil en moet schoongemaakt worden.
- De rookmelder is defect of ouder dan 10 jaar en moet worden vervangen.
Een (bijna) lege batterij:
Een enkele piep elke minuut of om de 40 seconden
Als een rookmelder om de minuut piept of chirpt is dat een teken dat de batterij vervangen moet worden. Meestal laat een rookmelders dit piepje om de 40 seconden horen en het gebeurt vaak aan het begin van de nacht. Zie onderstaand filmpje:
Het kan zijn dat u het piepje overdag niet meer hoort. Dit heeft te maken met het feit dat het overdag warmer in huis is dan in de nacht. Batterijen kunnen niet zo goed tegen een temperatuurverschil en lijken s'nachts voor de rookmelder leeg te zijn. Als het piepje dag en nacht hoorbaar is heeft u dan nog meestal, afhankelijk van het type rookmelder, een aantal dagen om de batterijen te vervangen.
Waarschuwing: Rookmelders moeten elke 10 jaar worden vervangen, na deze tijd zijn ze niet meer betrouwbaar. Als u de batterij vervangt controleer dan of er een datum op de rookmelder staat wanneer deze is gemaakt in de fabriek. Kunt u geen datum vinden en weet u niet hoe oud de rookmelder is vervang deze dan voor een nieuw exemplaar. U kunt de rookmelder niet meer vertrouwen op een betrouwbare werking. De testknop indrukken en een piepje horen is geen garantie dat de rookmelder nog werkt bij rook of brand. Neem contact op voor hulp bij het kiezen van nieuwe rookmelders of kijk zelf in onze webwinkel naar rookmelders.
De rookmelder is vuil en moet schoongemaakt worden
Het staat in elke handleiding van elke rookmelder die niemand leest. De meeste goedkope rookmelders moeten regelmatig worden schoongemaakt om de levensduur te verlengen en vals alarm te voorkomen. Sommige merken hebben een speciaal piepsignaal wat aangeeft dat de rookmelder vuil is.
Reinigen doet u met de stofzuiger en een opzetborstel, neem de tijd en zuig de rookmelder vanaf alle kanten schoon. Neem als laatste de rookmelder af met een licht vochtige doek. Er kunnen soms vliegenpoepjes (bruine kleine stipjes) op een rookmelder zitten, deze gaan er niet af met de stofzuiger.
De rookmelder is defect of te oud
Het komt vaak voor dat een rookmelder defect raakt. Als u de batterij al heeft vervangen en de rookmelder blijft piepen dan is deze defect, meestal is de rookmelder te oud. Dat geven sommige rookmelders aan met piepjes, andere rookmelders hebben een geel lampje om dit aan te geven. Lees de handleiding om er zeker van te zijn wat er met uw rookmelder aan de hand is. Komt u er niet uit neem dan vrijblijvend contact met ons op, dit kan ook via whatsapp op nummer 085-0605679, wij helpen u graag verder en zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 17:00.